Dit is een expositie over culturele technologie in het Trouw Amsterdam gebouw.
Het is een confrontatie met een scheiding tussen natuur en technologie. En wat dat heeft opgeleverd. Hierin is kunst, design en wetenschap een nieuwe werkelijkheid gecreëerd heeft.
Het is een proces waar men deel uit maakt, het beïnvloedt ons leven steeds meer.
We kunnen tegenwoordig niet meer zonder de technologie maar we kunnen ook niet zonder natuur. Daarom maakt deze expositie juist zo interessant. omdat zij dit samenvoegen, als dat het zo moet zijn. Deze twee eigenschappen zijn altijd elkaars tegenpolen geweest. En is er maatschappelijk te kort aan energie en aan grondstoffen. Maar nu helpt het elkaar.
Dit zie je bijvoorbeeld erg goed in de MudTub van Thomas Gerhardt. De modder is de organische interface waarbij je een computer bediend. Door met het modder te spelen. Een tegenovergesteld voorbeeld is de Bit fall door Julius Popp. De door het internet verzamelde informatie laat de Bit Fall een waterval stromen van water. Elke druppel is een pixel.
Bij deze twee voorbeelden zie je natuur, technologie en Design er goed samenkomen. Het is niet alleen dat het goed werkt, het is ook nog is erg mooi en interessant om naar te kijken.
Een wat minder goed voorbeeld vond ik de Prickbot door Ralf Schreiber. Wat een robot is die op zonne-energie werkt. Hij maakt rondjes en prikt willekeurig gaatjes in een blad van aluminium. Dit wordt geprojecteerd waarmee een zonnestelsel gecreëerd mee wordt. Dit vond ik niet indrukwekkend vergeleken met de overige projecten die er te zien waren. Het was voor mij niet iets vernieuwend. Wel was het idee erg leuk, en paste het wel goed binnen in het Trans natural.
Het was al om al zeker de moeite waard om gezien te hebben.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten